Begin 2016 start bij Adirack in Roeselare de bouw van een zonne-installatie voor het opwekken van groene stroom. De installatie is goed voor ruim 250 kiloWatt piek. Hiermee zal het bedrijf niet alleen het eigen electriciteitsverbruik dekken, maar wordt er ook nog eens voldoende groene stroom opgewekt om een tachtig-tal gezinnen van electriciteit te voorzien.
De installatie is specifiek want het gaat om een verhuis; enkele jaren geleden ging deze installatie, die in Ieper stond, in vlammen op. De brand was aangestoken en de investeerder kon naar een nieuwe locatie op zoek gaan. Deze werd gevonden bij Adirack in Roeselare. Dit bedrijf (ze geven opslagrekken een tweede leven) heeft behoorlijk wat dakoppervlakte, dat geschikt werd bevonden door de stabiliteitsingenieur voor het bouwen van een vervangende installatie.
Het was Engitop die de berekeningen maakte, waarna Building Energy het project concipieerde, door in detail naar de draagstructuren van het dak, en ook naar de windbelasting op die specifieke locatie te kijken. Na de schaduwsimulatie en de dimensionering van de panelen versus omvormers werd een installatie samengesteld die nog performanter is dan de installatie die in de brand verloren ging.
Het is een uitzondering geworden, de laatste paar jaar, dat er nog grote zonne-installaties worden geplaatst in Vlaanderen. De markt is ervan overtuigd dat er geen subsidies meer worden gegeven voor zonnepanelen, maar niets is minder waar. Het klopt wel dat de regering er in slaagt om fout te communiceren, maar in werkelijkheid geldt dat hoe groter de installatie is, hoe meer subsidies er worden gegeven.
We mogen dus blij zijn dat er nog bedrijven zijn zoals Coop Invest, dat het project financiert, Adirack die z’n gebouwen ter beschikking stelt, en Building Energy, die de bouw op zich neemt. Dankzij de inspanningen van iedereen die bij dit project betrokken is, valt de groene revolutie in België niet stil.